Lezing bij Joods oorlogsmonument Utrecht
Video + foto’s: Op de bijzondere en beladen locatie bij het Joods monument in Utrecht, naast het spoorwegmuseum, houdt Bracha Heintz een lezing in de buitenlucht. De Joodse geschiedenis van Utrecht en de betekenis van de symbolen in het monument zullen besproken worden. Ook zijn er bijdragen van Wim Rietkerk en kunstenaar Amiran Djanashvili. Rabbijn Heintz zal ter plekke op een sjofar blazen.
Sinds 2015 heeft Utrecht haar eigen Joodse monument: een bijzonder gedenkteken voor de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog uit Utrecht. Ruim 1600 mensen zijn in 1942 en 1943 gedeporteerd, slechts vierhonderd van hen keerden terug.
Op zondag 23 augustus 2020 geeft Bracha Heintz, die in Utrecht lessen Hebreeuws en Jodendom verzorgt, een openbare lezing bij het monument. Ook zijn er bijdragen van Wim Rietkerk, de voorzitter van het Joods monument Utrecht en van Amiran Djanashvilli, de kunstenaar die het monument gemaakt heeft. De sjofar heeft een bijzondere plek in dit monument. Na uitleg hierover zal Rabbijn Heintz op de sjofar blazen.
De gehele lezing is te bekijken in de video hieronder.
Video en Foto’s
bekijk de foto’s:
[metaslider id=”647″]Het gedenkteken
Het gedenkteken bestaat uit een zeven meter lange gedenkmuur en een plateau van Jerusalem Gold (zandsteen dat in ook in de Klaagmuur is gebruikt) en een bronzen sjofar op een sokkel. In de gedenkmuur zijn 1239 namen gegraveerd, met geboortedatum, overlijdensplaats en datum van overlijden. In het hart van de muur staat het citaat ‘Zie, ik heb je in mijn handpalmen gegrift’ uit het boek Jesaja. Op het plateau rond een boom is een zithoek gecreëerd als plaats voor bezinning. De sjofar, het symbool van de hoop, wordt gedragen door tien Joodse mannen (minjan) die de kaddisj lezen.
One Reply to “Lezing bij Joods oorlogsmonument Utrecht”
Prachtig monument en ook een mooie plek! Moge het daar veilig staan en velen doen stilstaan.