
Joodse historie Utrecht ontdekken met Rabbijn & Rebbetzin Heintz
Speciaal voor Chanoeka-medewerkers – en andere geïnteresseerden – hebben we zondag 7 juli 2019 een mooie wandeling door Utrecht gemaakt en stil gestaan bij de Joodse historie van de stad. Onder leiding van gids Corrie van Leusden van het Gilde Utrecht ontdekten we bijvoorbeeld dat de allereerste synagoge in Utrecht te vinden was aan de Boterstraat.
De geschiedenis van Utrecht en de Joden is niet alleen maar mooi. Vanaf het midden van de vijftiende eeuw was het bijvoorbeeld voor Joden verboden om in Utrecht te wonen. Dit verbod bleef tot 1787 bestaan. Ook daarna bleef het aantal joodse inwoners betrekkelijk gering, maar vestigde zich langzaam maar zeker een steeds groter wordende groep zich in Utrecht.
Door zijn centrale ligging kreeg Utrecht een landelijk werkend joods weeshuis aan de Nieuwegracht. Hier vonden vele wezen een veilig plek, tot 1942, toen de bezetter de hele groep en haar begeleiders heeft afgevoerd naar vernietigingskampen.
Begin twintigste eeuw is de bekende synagoge aan de Springweg gebouwd, waar we natuurlijk ook even gekeken hebben.
Lees hier meer over de geschiedenis van Joodse Gemeenten in Utrecht.
Op de website van Chabad Utrecht vind je meer over Rabbijn & Rebbetzin Heintz.
Wil jij ook je steentje bijdragen om het Joodse licht in Utrecht te verspreiden? Word vrijwilliger en/of help mee met het jaarlijkse openbare Chanoekafeest in december.
Foto’s door Irma Torn / Rianne Meijer