Chanoeka Utrecht: bezoeken of meehelpen

Chanoeka Utrecht: bezoeken of meehelpen

Zondag 2 december 2018, om 17:00, wordt in hartje Utrecht voor de achtste keer Chanoeka gevierd. Dit jaar vind je ons voor het eerst op het prachtige plein aan de Mariaplaats in Utrecht, bij het Conservatorium.

De initiatiefnemers en tevens gastheer en gastvrouw – de rabbijn en zijn vrouw- heten je van harte welkom om het feest mee te vieren! We zijn trots om te kunnen vertellen dat ook de burgemeester van Utrecht de heer Jan van Zanen zijn medewerking heeft toegezegd. Evenals theatermaker en spreker Marc de Hond.

Kijk op www.chanoeka.info voor precieze informatie en bezoek ons YouTube kanaal om de video’s van 2017 terug te kijken.

Foto eigendom Marc de Hond
Marc de Hond

Jouw hulp is nodig

Dankzij de hulp van vrijwilligers is Chanoeka mogelijk. Kom jij ook meehelpen? Op allerlei gebied kun je wat betekenen. Praktisch, maar ook financieel. Of misschien weet je iemand anders die interesse heeft? We horen graag van je: stuur een mailtje naar vriendenjoodsutrecht@gmail.com of gebruik het contactformulier. Steun je liever door Chanoeka te sponsoren? Graag! Bekijk hier hoe je kan doneren.

Je kunt meehelpen met:

 • Vooraf helpen met fondsen werven, sponsors zoeken en persberichten opstellen, marketingzaken
 • Opbouwen van podium, op zondag tussen 10:00-16:00
 • Lichte opbouwwerkzaamheden (stoelen, linten, aankleding), op zondag tussen 10:00-16:00
 • Opruimen en afbreken op zondag na 18:00
 • Wegwijzer en aanspreekpunt zijn voor publiek, ook verkeerswegwijzer
 • Kinderwerk: er is een aparte tent met knutselwerkjes en lekkers voor de kinderen
 • Fotograferen en / of video-opnames maken – en later monteren?!
 • De verkoop van lekkernijen en Joodse spelletjes, boekjes en leuke dingen (Judaïca).
 • Het mobiele doneer-punt beheren: hier kunnen mensen ter plekke hun financiële steun geven
 • Diverse praktische klusjes tijdens de viering
 • Ter plekke een verslag maken voor onze Facebook-pagina en de website

Betekenis Chanoeka

Chanoeka is een Joods feest. Ook wel bekend als ‘het feest van de lichtjes’. Chanoeka valt altijd in de donkere winterperiode van het jaar. De oorsprong van het feest heeft te maken met twee wonderbaarlijke gebeurtenissen: vrijheid en licht.

In het jaar -164 was er geen godsdienstvrijheid in o.a. Judea wat onderdeel van het toenmalige Syrische rijk was. Een kleine groep dappere Joden verzette zich hiertegen, met succes. Deze kleine groep versloeg een machtig leger en veroverde zo de vrijheid terug. Het tweede wonder gebeurde tegelijkertijd in de tempel in Jeruzalem: er was geen olie meer, maar met één klein kruikje olie bedoeld voor één dag, bleef een lampje acht dagen lang branden.

Feest

Om deze wonderen te herdenken én om de vrijheid van godsdienst voor altijd te handhaven, is het Chanoekafeest geboren! Vanaf dat moment wordt er ieder jaar een feest gevierd. Licht symboliseert de vrijheid zoals wij dat vandaag de dag kennen, willen beschermen en willen behouden.

De ingrediënten van het feest zijn: dans, zang en muziek, inspirerende voordrachten, het aansteken van de olielampjes in de 8+1-armige kandelaar. Na afloop zijn er warme lekkernijen te verkrijgen die met het Chanoekafeest verbonden zijn. Zorg dat je erbij bent!

Video | Chanoeka 2017

Foto: met toestemming van Marc de Hond